Erdoğan'a Sunulan Rapora Göre; İstanbul'da Seçimin Kaderini Muhafazakar Kürt Seçmen Belirleyecek

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul seçimleriyle ilgili hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanlığına sunduklarını belirterek "Seçimin kaderini muhafazakar Kürt seçmen belirleyecek" dedi.

Sandığa gitmeyen seçmende yüzde 6-7'lik bir artış olduğunu açıklayan MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundukları seçim değerlendirmesinde, "Seçimin kaderinde muhafazakar Kürt seçmenin etkili olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK PARTİLERİN OYLARI ÖNEMLİ HALE GELDİ

Mehmet Ali Kulat'a göre; arada yüzde 2-3 farkın olduğu bir seçimde bu partilerin oyları çok da fazla bir anlam ifade etmezken, 31 Mart'ta iki adayın sonuçlarının birbirine yakın olması nedeniyle küçük partilerin oyları çok daha önemli hale geldi. DW Türkçe'ye konuşan Kulat, sahada yaptıkları son araştırmalar çerçevesinde küçük partilerin oylarının genel olarak İmamoğlu lehine olacağını öngörüyor.

"SAADET PARTİLİLERİN EN UZAK OLDUĞU PARTİ..."

MAK Araştırma Başkanı Kulat, Saadet Partisi'nin kendi adayını çıkarmasına karşılık parti yetkililerinin AK Parti hakkındaki sert üslubu ve İmamoğlu lehine açıklamalarının parti tabanının önemli kısmını İmamoğlu'na yönlendirebileceğini belirterek, "Herkesin tahmin ettiğinin ötesinde Saadet Partililerin aslında en uzak olduğu parti AK Parti'dir. İnsanlarda genellikle ayrıldıkları eşleri onlar için en uzak kişilerdir. Siyasette de bu böyledir aslında" değerlendirmesinde bulundu.

İMAMOĞLU LEHİNE STRATEJİK BİR TUTUM

Saadet Partisi'nin yeniden kendi adayı ile seçime girme kararı siyasi kulislerde her ne kadar Millet İttifakı içinde olmasa da İmamoğlu lehine stratejik bir tutum olarak değerlendiriliyor.

23 Haziran seçimlerinde küçük partilerin oylarının yanı sıra sandığa gitmeyen kesimlerin oyları da odak noktası olmuş durumda. İstanbul'da 31 Mart seçimlerine katılım oranı yüzde 83.88'di.

HAZIRLANAN RAPOR CUMHURBAŞKANI'NA SUNULDU

Kulat, son yaptıkları ve rapor olarak Cumhurbaşkanlığı ile AK Parti'ye de sundukları bir değerlendirmeyi paylaştı. Buna göre son seçimde İstanbul'da sandığa gitmeyen seçmen oranı yüzde 17 ve diğer seçimlerle kıyaslandığında bu oranda yüzde 6-7 oranında bir artış görülüyor.

"SEÇİMİN KADERİNDE MUHAFAZAKAR KÜRT SEÇMEN ETKİLİ OLACAK"

Sandığa gitmeyen yüzde 6-7 oranındaki seçmenin kimler olduğunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları ile analiz ettiklerini ifade eden Kulat, tespitlerini şöyle aktarıyor: "Eskiden beri AK Parti'ye oy veren muhafazakar Kürt seçmenin önemli bir kısmının bu kez sandığa gitmediğini gördük. Bu sonucu da Esenyurt, Pendik, Küçükçekmece, Bağcılar ve Sultanbeyli gibi muhafazakar Kürt seçmenin yoğun olduğu bölgelerde sandığa gitme oranı düşüklüğünden çıkardık. Seçimin kaderinde muhafazakar Kürt seçmenin etkili olacağını düşünüyorum."

#

16 May 2019 - 12:51 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Turkuaz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Turkuaz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Turkuaz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Turkuaz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.