İstanbul'da tekne faciası denizden ceset fışkırıyor

İstanbul'da meydana gelen tekne kazasından gelen son dakika haberleri yürekleri dağladı.

İstanbul yeni haftaya korkunç bir tekne kazası haberiyle başladı. Açıklanan son rakamlara göre, 24 kişinin öldüğü, 7 kişinin sağ kurtarıldığı bildirildi. Kaçakların Romanya'ya gitmek istediği öğrenildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan kazaya ilişkin ayrıntılı bir açıklama geldi. Bakan'ın verdiği bilgiler şöyle;

-"Tekne içerisinde kesin rakamı bilmemekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiyi size aktarıyorum, 43 kişi olduğu ifade ediliyor. Bunların 3 tanesinin mürettebat, diğer 40 kişinin ise hepsinin Afgan uyruklu olduğunu söyleyemeyeceğim. 

-Sadece şu ana kadar 9 Afgan pasaportu tespit edilmiş durumda, dolayısıyla kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibarıyla hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtulmuştur, geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

-Bilgilerin tamamı açıkçası özellikle sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. Dolayısıyla 43 kişi miydi, 40 kişi miydi, bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi civarında olduğu yine arkadaşlar tarafından ifade edildi. Şu anda tekne yan yatmış durumda. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün Büyükdere'deki istasyonuna çekiliyor şu anda"

DENİZDEN CESET TOPLANDI

İstanbul boğazındaki şok kazadan sonra balıkçılar tanık oldukları manzarayı aktardılar. Balıkçılar denizden ceset topladığını söyledi. Kurtarmaya katılan Kaptan Kadir Sert, o anlar için şunları dedi:

“Can yelekleri vardı. Ancak her yer cesetti. Bebekler, çocuklar... 15-20 cesedi biz çıkardık.”

Rumeli açıklarında bu sabah saat 07.30 - 08.00 sularında bir tekne battı. Bölgede balık avlayan kaptanlar durumdan haberdar oldu. Balıkçılar arama kurtarma çalışmalarına başladı. Rumeli Feneri balıkçılarından Kadir Sert, kurtarma çalışması sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Balık tutuyorduk. O civardaydık. Haberi alınca gittik. Tüm balıkçılar yadım ediyoruz. Cesetler denizden fasülye gibi fırlıyor. Bir buçuk saattir denizdeyiz. Ceset topluyoruz. 15-20 ceset çıkardık. Batan teknenin adını alamadık. Ucu görünüyordu. Hepsinin can yeleği vardı. Bunu yapanları divan-ı harbe vermek lazım. Böyle insanlık mı olur. Bebek cesetleri yüzüyordu suda... Yakalayamıyoruz bunları. Yakalananlar da bırakılıyor.”


"KURTARAMAYACAĞIZ DİYE KORKTUK"

Bir mülteciyi denizden sağ kurtarmayı başaran Kaptan Salih Bayraktar da o anları şöyle aktardı:

“Erken saatlerde bir teknin battığını duyduk. Saat 08.00’e yaklaşıyordu. Önce balıkçı teknesi sandık. Deniz sert değildi. Balıkçı tekneleri için normal hava şartları vardı. Ağ atmış dönüyordum. Haberi alınca biz de kurtarmaya katıldık. Denizin üzerinde birinin çırpındığını gördük. Can yeleği vardı. Batıp çıkıyordu suya. Ancak yaşıyordu. Tekne yüksekti. Zor aldık. Korktuk alamayacağız diye. Ancak canlı olarak kurtardık. Yanında kız kardeşi vardı. O yaşamıyordu. Bir de 3-4 yaşlarında bir kız çocuğu aldık. Maalesef o da yaşamıyordu. Zor anlardı. Kurtardığımız 25 yaşlarındaki erkek ”Kardeşim, kardeşim” diye dövünüyordu. Ancak Türk değillerdi. Suriyeli olduğunu tahmin ettik. Sorduk. Ancak hiç bir şey söylemedi. Sadece kardeşim diyerek ağlıyordu... Şoktaydı. Rumeli Feneri’ne getirdik. Üzerini değiştirdik. Ambulansa verdik.”


Teknenin kıç tarafının battığını belirten Bayraktar, “Adını alamadık. Sadece baş tarafında bir ucu görünüyordu. Fiber bir tekneydi. 8-10 metrelik bir tekneydi. Hava normaldi. Ancak sanırım en az 20-25 kişi vardı. Rüzgar 2-4’tü. Ancak böyle bir tekne için hava şartları normal değildir. Dalgalara dayanamamıştır. Denizdekilerin üzerinde can yelekleri vardı. Ancak yüzme bilmeyen biri o yeleklerle 10 dakika zor dayanır. Bulduğumuz kişi de batık çıkıyordu” dedi.

ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOCUK...

İstanbul Boğazı'nda yaşanan tekne kazası dehşetinde, kurtarma çalışmalarına katılan kaptanlar, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olduğunu belirtti.


VALİLİKTEN VE KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, tekne kazasıyla ilgili yaptığı son açıklamasında "Sabah saatlerinde 158 Sahil Güvenlik ihbar hattına gelen yardım talebiyle, İstanbul Boğazı Kuzey çıkışı 2,5-3 millerde bir teknenin battığı ve denizde kurtarılmayı bekleyen şahıslar olduğu bilgisi alınmıştır. İhbar üzerine bölgeye çok yakın seyretmekte olan TCSG-74 gemisi ivedilikle bölgeye sevk edilmiş olup Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 7 adet Sahil Güvenlik Botu, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 bot ve bölgede bulunan balıkçı tekneleri tarafından arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda 5 kişi sağ olarak kurtarılmış, 4 kişinin cesedine ulaşılmış olup Sahil Güvenlik ve İstanbul AFAD tarafından Rumeli Feneri Balıkçı Barınağında bir irtibat noktası oluşturulmaktadır" dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri de faciayı doğruladı. Kaçakları taşıdığı ileri sürülen tekne, Rumeli Feneri'nin 4 kilometre açıklarında alabora oldu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, teknede 40'a yakın kişi bulunuyordu.

#

04 Kas 2014 - 10:20 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Turkuaz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Turkuaz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Turkuaz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Turkuaz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.