SGK ve GSS borç yapılandırma detayları

SGK borçları ve GSS borçları için yeniden yapılandırma imkanı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun sayesinde sağlanıyor. Peki kimler başvuru yapacak, kaç taksit sağlanacak, başvuru ve borç ödemede son tarihler ne zaman? İşte tüm detaylar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları da yeniden yapılandırılıyor.

Söz konusu yeniden yapılandırma Haziran 2016 ve daha önceki dönemlere ait olan SSK borçlarını ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor. Bunun yanı sıra gecikme cezaları af kapsamına giriyor ve bunun yerine Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hesaplanacak olan enflasyon farkı ile borç aslına eklenerek tahsil edilecek.

SGK BORÇLARINA 36 AY VADE İMKANI

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında SGK'ya borcu olanlar borcunun tamamını peşin öderse, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı kadarı alınmayacak.

Öte yandan iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecek. Ödemeler 6 taksit yani 12 ay, 9 taksit yani 18 ay, 12 taksit yani 24 ay, 18 taksit yani 36 ay vadeli şekilde ödenebilecek.

VERGİ AFFI BEKLEYENLER DİKKAT! VERGİ AFFI BEKLEYENLER DİKKAT!

GSS İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ 2 OCAK 2017

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsıyor. 2016 Haziran ve önceki dönemlerine ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını ödeyecek. Bu ödeme sistemi de vade farkı uygulamaksızın peşin ya da 12 aya taksit şeklinde gerçekleştirilecek.

2 Ocak 2017 gelir testi yaptırmamış olanlar için müracaatlarda son tarih olarak belirlendi. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak.

Borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayan GSS sahipleri de bu şekilde ilk taksit ödemelerini yaptıklarında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR! MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR!

Maliye Bakanı Naci Ağbal da yaptığı açıklamada; 'Gelir testini yaptırın. Devlet olarak biz sizin bütün sağlık harcamalarınızı karşılıyoruz. Müracat yapılmayınca daha yüksek bir gelir aldığını düşünerek primi yüksek sayıyoruz.' ifadelerinde bulunmuştu.

BORÇLU İŞVERENE DE KOLAYLIK

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında borcu olan, borcunu yeniden yapılandıran, borcu yoktur yazısı alan işveren ve esnaf da bu borçlarından dolayı icra takibinden ve haciz işlemlerinden kurtulacak. Ayrıca işveren ve esnaflar da teşviklerden yararlanabilecek.

Bunun yanı sıra daha öncesinde tecil edilen, yapılandırılan ve taksitlendirilen borçların kalan taksit kısımları da talep halinde yeniden yapılandırılacak. Ayrıca kapanan işyerlerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 TL'yi aşmayan borçları silinecek. Ayrıca yine bu borçlara bağlı ceza tutarı da 100 TL'yı aşmayanlar silinecek.

EMEKLİLİKTE YENİ DÜZENLEME! EMEKLİLİKTE YENİ DÜZENLEME!

HANGİ DURUMLAR YAPILANDIRMAYI KAYBETMENİZE NEDEN OLUR?

Kanunda yapılandırmayı kaybetmenize neden olacak durum çok açık. SGK borcu olanlar eğer yapılandırma taksitlerinden ilk 2'sini süresi içinde ödemezse, taksitlendirme süresi kapsamında cari ay prim borçları bir takvim yılında 2'den fazla ödenmez ya da eksik ödenirse yapılandırma sona erer.

YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Yapılandırma kapsamında taksitli ya da peşin ödeme yapacakların 31 Ekim'e kadar başvuru yapması gerekiyor. Ödemeler ise 2 Ocak tarihinde başlayacak.

HANGİ ALACAKLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre;

- Sigorta primi,
- Emeklilik keseneği,
- İşsizlik sigortası primi,
- Sosyal güvenlik destek primi,
- Ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi,
- Topluluk sigortası primi,
- SGK tarafından takip edilen damga vergisi,
- Özel işlem vergisi,
- Eğitime katkı payı,
- Genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.

HaberTÜRK - Kübra Genç

#

26 Ağu 2016 - 16:03 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Turkuaz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Turkuaz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Turkuaz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Turkuaz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.